Frank Steeghs namens ACE gestart als Hybride Docent bij Fontys Eindhoven

  • 4 oktober 2019

Afgelopen september starte ACE'er Frank Steegs als docent bij Fontys. We vroegen hem naar zijn motivatie en invulling van zijn werk als Hybride Docent.

Allereerst: wat is een Hybride Docent?
 
Frank: "Een hybride docent combineert een baan met lesgeven in zijn werkveld. En bij ACE heb ik gelukkig die vrijheid gekregen om dit te mogen doen!"
 
Hoe ben je vanuit ACE bij Fontys hiervoor terechtgekomen?
 
Frank: "Dat is heel organisch verlopen. In de afgelopen jaren had ik sowieso al veel contact met studenten engineering gehad. Bijvoorbeeld voor de TU/e Contest waar ik een van de coaches was en voor onze TURTLE-5k voetbalrobot waarvoor ik met de TU/e en Fontys heb samengewerkt. Maar een nog belangrijkere reden is dat ik mij binnen ACE ook richt op het coachen van onze medewerkers. Omdat ik het leuk vind om met coachen en studenten bezig te zijn was de link snel gelegd toen iemand van Fontys mij vroeg of ik interesse had om te helpen bij de ontwikkeling van Professional Skills van studenten"
 (Frank Steeghs coaching students at TU/e Contest)


Welk onderwerp behandel je in je lessen?
 
Frank: "De eerste module waar ik me op richt binnen Professional Skills is presenteren. Iets wat ik super belangrijk vind. Bij ACE zorgen we ervoor dat onze medewerkers beter zichtbaar worden bij onze klanten zodat meer mensen weten welke kennis ze in huis hebben. Ze hoeven geen verkoper te worden, maar het is belangrijk om je boodschap goed over te brengen. In de toekomst zal ik ook betrokken zijn bij andere onderwerpen rondom Professional Skills "
 
Welke ervaringen uit je werk bij ACE zet je in als docent?
 
Frank: "Omdat ik zelf aan Fontys werktuigbouwkunde heb gestudeerd en ook als (automotive) engineer heb gewerkt, snap ik heel goed waar engineers tegen aanlopen. Deze ervaring heb ik goed kunnen gebruiken om de ACE engineers te kunnen begrijpen en coachen. Deze ervaring is natuurlijk ook waardevol voor de studenten. Daarnaast sta ik bij het coachen vaak stil bij communicatie en de persoonlijkheid van iemand. Daar heb ik bij ACE zelf ook heel veel van geleerd. In het eerste jaar heb ik een communicatie training en DISC training gevolgd bij ACE. Dit was voor mij een echte eye-opener om te zien hoe ikzelf en andere mensen communiceren en hoe wij ons gedragen."
 (Presentatie tijdens TU/e Contest)


Wat vind jij van het Professional Skills niveau van de studenten?
 
Frank: "In de eerste lessen met 2e jaars studenten ben ik op zoek gegaan naar wat de studenten al wisten over presenteren. Onbewust weten ze hier al heel veel over. Mijn doel is om de studenten zich er vooral bewust van te maken, pas daarna kan je er echt goed aan gaan werken. Om het voor hen interessant te maken hebben we presentaties van TEDx en Dragons Den laten zien, dat werkte erg goed. Maar er ligt nog een mooie uitdaging om bij de Nederlandse studenten en daarna ook de internationale studenten te werken aan de professional skills. Dat is ook logisch, maar ik ga proberen om hier op een leuke manier aan te werken. Hierbij zal ik zoveel mogelijk mijn ervaring uit de praktijk inzetten en zal ik ook zeker gebruik maken van mijn netwerk"
 (ACE tijdens TU/e Career expo)


Hoe zijn de reacties van de studenten?
 
Frank: "Haha. Volgens mij goed, echter vonden een paar studenten het niet fijn dat ik in de eerste les erg duidelijk had gemaakt dat ik het niet vind kunnen dat men te laat in de les komt. Vanuit mijn professionele ervaring vind ik dat ook echt niet kunnen dat men 10 of 15 minuten te laat nog binnen komt. En ja, ik ben juist bij de Fontys ingezet om deze studenten voor te bereiden op hun eerste baan als young professional!"


vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Kijk op onze vacaturepagina naar alle vacatures en waarom anderen voor ACE kozen.

ACE voor bedrijven

Benieuwd wat ACE voor uw bedrijf kan betekenen?

Stel dan hier eenvoudig uw vraag.